Hopp til innhold
 







Hovedmeny
   


Navigasjon  



Forside
Tilfeldig side
Hjelp
Siste endringer
 




Prosjekt  



Prosjektportal
Hvordan bidra?
Tinget
Torget
Konkurranser
 




Wikipedia  



Kontakt Wikipedia
Doner
Wikimedia Norge
 








Søk  

































Opprett konto

Logg inn
 









Opprett konto
 Logg inn
 




Sider for utloggede bidragsytere lær mer  



Bidrag
Brukerdiskusjon
 



















Innhold

   



(Til toppen)
 


1 Historikk  





2 Papirmaterialer og -produksjon  





3 Papirkvaliteter og -typer  





4 Papirformater  





5 Effekter på miljøet  





6 Dokumenter og verdipapirer  





7 Se også  





8 Referanser  





9 Eksterne lenker  














Papir






Norsk nynorsk
Dansk
Svenska
Íslenska
Afrikaans
Alemannisch

Ænglisc
العربية
Aragonés

Asturianu
Atikamekw
Avañe'
Azərbaycanca
تۆرکجه

Banjar
 / Bân-lâm-gú
Башҡортса
Беларуская
Беларуская (тарашкевіца)

Bikol Central
Bislama
Български

Bosanski
Brezhoneg
Буряад
Català
Чӑвашла
Čeština
ChiShona
Cymraeg
Deutsch
ދިވެހިބަސް
Eesti
Ελληνικά
English
Эрзянь
Español
Esperanto
Euskara
فارسی
Fiji Hindi
Français
Frysk
Gaeilge
Gàidhlig
Galego


/Hak-kâ-ngî

Hausa
Հայերեն
ि
Hrvatski
Ido
Ilokano
Bahasa Indonesia
Interlingua
Interlingue
Italiano
עברית
Jawa
Kabɩyɛ


Қазақша
Kernowek
Kiswahili
Kreyòl ayisyen
Kurdî
Кыргызча

Latina
Latviešu
Lëtzebuergesch
Lietuvių
Li Niha
Ligure
Limburgs
Livvinkarjala
Lombard
Magyar
Македонски
Malagasy

Malti


مصرى
Bahasa Melayu
 
Minangkabau
 / Mìng-dĕ̤ng-nḡ
Монгол

Nāhuatl
Na Vosa Vakaviti
Nederlands
Nedersaksies

 

Нохчийн
Nordfriisk
Nouormand
Occitan
ି
Oromoo
Oʻzbekcha / ўзбекча

Pälzisch
پنجابی
پښتو

Plattdüütsch
Polski
Português
Qırımtatarca
Română
Runa Simi
Русский
Саха тыла
Sakizaya

Scots
Shqip
Sicilianu

Simple English
سنڌي
Slovenčina
Slovenščina
Ślůnski
Soomaaliga
کوردی
Српски / srpski
Srpskohrvatski / српскохрватски
Sunda
Suomi
Tagalog
ி
Taqbaylit
Татарча / tatarça


Тоҷикӣ
Türkçe
Удмурт
Українська
اردو
Vahcuengh
Vèneto
Vepsän kel
Tiếng Vit
Walon
Winaray

ייִדיש

Zazaki
Žemaitėška

Betawi
 

Rediger lenker
 









Artikkel
Diskusjon
 

















Les
Rediger
Rediger kilde
Vis historikk
 








Verktøy
   


Handlinger  



Les
Rediger
Rediger kilde
Vis historikk
 




Generelt  



Lenker hit
Relaterte endringer
Spesialsider
Permanent lenke
Sideinformasjon
Siter denne siden
Hent forkortet URL
Last ned QR-kode
Wikidata-element
 




Skriv ut / eksporter  



Last ned som PDF
Utskriftsvennlig versjon
 




På andre prosjekter  



Wikimedia Commons
 
















Utseende
   

 






Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 


Et blankt ark av papir
Papir brukes både som informasjonsbærer for bilderogtekster, til emballasje og som materiale for gjenstander og interiører. Bildet viser et tradisjonelt japansk soverom med vinduer dekket av tynt rispapir som slipper lyset gjennom, men er ugjennomsiktig.

Papir (fra gresk pápyros, «papyrus») er et tynt, flatt materiale som består av plantefibre, særlig av bomullogcellulose, som er samlet til ark eller ruller. Papir brukes først og fremst til å skriveogtegne på, til trykksakerogbøker, og det er dermed en viktig informasjonsbærer i et moderne samfunn. Papir benyttes også til innpakking, som formingsmateriale, tørkepapir og tapeter. Det brukes dessuten til å lage pappogkartong, og inngår dermed som et lett og billig materiale i forskjellige gjenstander.

Å lage papir ble oppfunnet i Kina før år 100, men kom til Spania først rundt 1100. Det finnes i dag en mengde papirsorter med ulike kvaliteter og bruksegenskaper.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Papirets historie

Man hadde kjennskap til skrivematerialer allerede 3000 år f.Kr fra Egypt i form av papyrus, men papirets historie i moderne forstand startet i Kina. Det eldste papiret man kjenner til, dog uten skrift er funnet i utgravinger i Kina datert 100-tallet f.Kr. Dette papiret ble anvendt til forpakningsformål. Det første papir med skrevet tekst daterer seg til ca. år 0. Den kinesiske papirfremstillingsprosessen ble forbedret og på 100-tallet e.Kr ble det gjort fremskritt som gjorde masseproduksjon av papir mulig. Dette papiret ble lagd av bark, tøyogfiskegarn. På 200-tallet e.Kr ble det vanlig å bruke papir til å skrive på. Først på 1000-tallet startet man med produksjon av papir i Europa, i første omgang i Spania og på Sicilia.

En forklaring på papirets gang fra Kina til den arabiske verden er slaget ved Talas i nærheten av Samarkandi751, da en islamsk hær tok noen kinesere som viste seg å være papirmakere til fange. Det var deres kunnskap som brakte papiret til Europa. Dette er mest sannsynlig ikke historisk korrekt, for papir var allerede i produksjon i Samarkand i år 704.[1]De tidligste arabiske manuskripter på papir finnes fra midten av 800-tallet. Før papirets tid krevde en bok på to hundre små sider skinn fra tolv sauer og en enorm arbeidsinnsats. Islams erobringer gjorde det mulig å produsere Bibelen og andre ikke-islamske verker til en brøkdel av den tidligere prisen.[2]

Papirmaterialer og -produksjon[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikler: PapirmasseSulfatprosessenogPapirmaskin

Treforedlingsanleggene til SaugbrugsforeningeniHalden ble grunnlagt 1859. I dag er Norske Skog Saugbrugs en av verdens største produsenter av magasinpapir.

Papir består av plantefibre som holdes sammen av elektrostatiske bindinger. Fibrene kan være av tre, bomull, lin (klutepapir), hamp, innerbarken fra ulike trær.

I dag lages imidlertid det meste papiret av papirmasse utvunnet av trevirke. Treholdig papir lages fra mekaniske masser. Trefritt papir lages av vedflis som kokes med kjemikalier i f.eks sulfat- eller sulfittprosessen. Kjemiske masser kalles også cellulosefiber.

Papirmassen anvendes som råvare i papirfremstilling. Papirmassen fortynnes med vann og danner en suspensjon. Denne massesuspensjonen blir drenert gjennom en flat sil slik at en matte av sammenfiltrede fiber dannes. Denne fibermatten presses og tørkes og blir da til papir.

Nå blir papir fremstilt maskinelt og en moderne papirmaskin er et stort anlegg som kan være rundt ti meter bredt og flere hundre meter lang. Det finnes maskiner som produserer hundretalls tonn papir i året. De fleste papirmaskiner kjøres døgnkontinuerlig og styres av operatører som jobber på skift.

Papirkvaliteter og -typer[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Papirkvaliteter

Papir selges i forskjellige kvaliteter, tykkelser (papirvekt) og størrelser. Det finnes en mengde spesialpapirer med egenskaper som er tilpasset ulik bruk. De kan ha forskjellige varenavn og fagbetegnelser etter bruksområde, utseende og kvaliteter. I handelen har en ofte skilt mellom finpapir, det vil si finere papirsorter, og grovere pakkpapir.

Trykk- og tegnepapir deles ofte inn i to kategorier, ubestrøketogbestrøket. Ubestrøket papir er uten bestrykning, som gir en ruere flate. Bestrøket papir har en glatt overflate. Bestrøket papir er basispapir som er belagt med et lag bestrykning (hovedsakelig leire, kritt og bindemidler) for å forbedre papirflatens egenskaper. Papir kan ellers være matt eller blankt.

Papirformater[rediger | rediger kilde]

DIN-normens A-størrelser er vanlig standard for ferdig beskåret papirark i Europa. A0 tilsvarer 1 m².

Papir selges i forskjellige kvaliteter, tykkelser (papirvekt) og størrelser. Det vanligste, standardiserte, firkanta papirformatet i Europa i dag er A-serien. Det beregnes ut fra grunnformatet A0 = 841 x 1189 mm, der arealet er 1 m² og forholdet mellom sidene er lik kvadratroten av 2. Dette medfører at størrelsesforholdet mellom bredde og høyde bevares når formatet blir delt i to like deler. Ved å dele grunnformatet A0 i to oppstår formatet A1, som halvert er A2, som halvert er A3 osv.

A-serien brukes særlig i kontorpapir.

A-serien ser slik ut (sidelengdene er oppgitt i millimeter) :

A0 : 841 x 1189 A1 : 594 x 841 A2 : 420 x 594 A3 : 297 x 420 A4 : 210 x 297 A5 : 148 x 210 A6 : 105 x 148 A7 : 74 x 105

Effekter på miljøet[rediger | rediger kilde]

Verdens papirforbruk har økt voldsomt med økt folketall og levestandard, særlig i den vestlige verden. I løpet av de siste 40 årene har forbruket økt med 400 %. For å dempe presset på råstoffressursene, har en derfor innført gjenvinning av papir og bruk av returfiber. Til tross for dette blir 35 % av alle felte trær brukt til papirproduksjon. Hogst av urskog står for mindre enn 10 % av tremassen,[3] men er et av de mest kontroversielle temaene.

Papiravfall står for opptil 40% av alt avfall som produseres i USA hvert år, i alt opp mot 71 600 000 tonn papiravfall per år bare i USA.[4]

Konvensjonell bleking av tremasse med klor produserer og frigjør inn i naturmiljøet store mengder klorerte organiske forbindelser, inkludert klorerte dioksiner.[5] Dioksiner er anerkjent som en vedvarende miljøgift, og reguleres internasjonalt av Stockholmskonvensjonen om persistente organiske forurensninger. Dioksiner er svært giftige, og helseeffekter på mennesker inkluderer reproduktive, utviklingsmessige, immunsvekkende og hormonelle problemer. De er kjent for å være kreftfremkallende.

Dokumenter og verdipapirer[rediger | rediger kilde]

Papir er en viktig ressurs i samfunnet. Bildet viser en søppelkontainer i Haag for papir som skal gjenvinnes. Tidligere ble det arrangert tilfeldige papirinnsamlinger, mens det i dag mange steder er faste systemer for innsamling av returpapir.

Ordet «papir» kan også bety dokument eller verdipapir, for eksempel identifikasjons- eller legitimasjonspapirer, eksamenspapirer, forretnings- og handelspapirer, omsetningspapirer (negotiable dokumenter), lånepapirer (gjeldsbrev) og liknende.

«Papirløst ekteskap» er en betegnelse for samboerskap uten giftermål og ekteskapsdokumenter. Et papirløst kontor er kontorhold nesten uten bruk av papir, men der en isteden gjør bruk av elektroniske kommunikasjonstjenester.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Amatl (amate), føkulumbisk papir
  • Cellulose
  • Kalkérpapir
  • Kartong
  • Kollasj
  • Massevirke
  • Origami
  • Papirgjenvinning
  • Papirmasse
  • Papp
  • Papyrus
  • Rispapir
  • Syrefri
  • Toalettpapir
  • Treforedling
  • Tremasse
  • Ris, enhet for telling av papir
  • Bok, enhet for telling av papir
  • Bryllupsdager
  • Referanser[rediger | rediger kilde]

    1. ^ Bosch, Gulnar (1981). Islamic Bindings & Bookmaking. Chicago: Chicago: The University of Chicago. s. 26. 
  • ^ Cyril Aydon: Menneskets historie (s. 115-6), forlaget Gyldendal, Oslo 2009, ISBN 978-82-05-38434-7
  • ^ Martin, Sam (2004). «Paper Chase». Ecology Communications, Inc. Arkivert fra originalen 19. juni 2007. Besøkt 21. september 2007.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. juni 2007. Besøkt 28. november 2012. 
  • ^ EPA (28. juni 2006). «General Overview of What's In America's Trash». United States Environmental Protection Agency. Besøkt 4. april 2012. 
  • ^ «Effluents from Pulp Mills using Bleaching - PSL1». ISBN 0-662-18734-2 DSS. Health Canada. 1991. Besøkt 21. september 2007. 
  • Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


    Hentet fra «https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Papir&oldid=23644100»

    Kategorier: 
    Papir
    Materialer
    Husgeråd
    Kunstnermateriell
    Lagringsmedier
    Skjulte kategorier: 
    Sider som bruker magiske ISBN-lenker
    Pages using div col with unknown parameters
    Artikler med offisielle lenker fra Wikidata
    Artikler med døde eksterne lenker
    Artikler med autoritetsdatalenker fra Wikidata
    1000 artikler enhver Wikipedia bør ha
     



    Denne siden ble sist redigert 20. jun. 2023 kl. 01:50.

    Innholdet er tilgjengelig under Creative Commons-lisensen Navngivelse-DelPåSammeVilkår, men ytterligere betingelser kan gjelde. Se bruksvilkårene for detaljer.



    Personvern

    Om Wikipedia

    Forbehold

    Atferdsnorm

    Utviklere

    Statistikk

    Erklæring om informasjonskapsler

    Mobilvisning



    Wikimedia Foundation
    Powered by MediaWiki