Hopp til innhold
 







Hovedmeny
   


Navigasjon  



Forside
Tilfeldig side
Hjelp
Siste endringer
 




Prosjekt  



Prosjektportal
Hvordan bidra?
Tinget
Torget
Konkurranser
 




Wikipedia  



Kontakt Wikipedia
Doner
Wikimedia Norge
 








Søk  

































Opprett konto

Logg inn
 









Opprett konto
 Logg inn
 




Sider for utloggede bidragsytere lær mer  



Bidrag
Brukerdiskusjon
 



















Innhold

   



(Til toppen)
 


1 Etymologi  





2 Portrettkunsten  





3 Eksempler fra kunst- og kulturhistorien  



3.1  Maleri  





3.2  Fotografi  





3.3  Byste  







4 Se også  



4.1  Lærebøker  







5 Eksterne lenker  














Portrett






Norsk nynorsk
Dansk
Svenska
Íslenska
العربية
Azərbaycanca
Беларуская
Беларуская (тарашкевіца)
Български
Bosanski
Brezhoneg
Català
Чӑвашла
Čeština
Cymraeg
Deutsch
Eesti
Ελληνικά
English
Español
Esperanto
Euskara
فارسی
Français
Gaeilge
Galego


Hausa
Հայերեն
ि
Hrvatski
Ido
Bahasa Indonesia
Italiano
עברית

Қазақша
Latviešu
Lëtzebuergesch
Lietuvių
Magyar
Македонски

مصرى
Bahasa Melayu
Nederlands

Oʻzbekcha / ўзбекча
Patois
Polski
Português
Română
Русский
Shqip
Sicilianu
Simple English
Slovenčina
Slovenščina
Српски / srpski
Srpskohrvatski / српскохрватски
Suomi

Тоҷикӣ
Türkçe
Українська



 

Rediger lenker
 









Artikkel
Diskusjon
 

















Les
Rediger
Rediger kilde
Vis historikk
 








Verktøy
   


Handlinger  



Les
Rediger
Rediger kilde
Vis historikk
 




Generelt  



Lenker hit
Relaterte endringer
Spesialsider
Permanent lenke
Sideinformasjon
Siter denne siden
Hent forkortet URL
Last ned QR-kode
Wikidata-element
 




Skriv ut / eksporter  



Last ned som PDF
Utskriftsvennlig versjon
 




På andre prosjekter  



Wikimedia Commons
 
















Utseende
   

 






Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 


Carl Spitzwegs Portrettmaleren fra 1860.
«Lady Agnew» malt av John Singer Sargent, amerikansk-britisk kunstmaler, ansett som den fremste portrettmaleren i sin generasjon.

Portrett er et bilde eller en skildring av et bestemt menneskes individuelle særtrekk, i billedkunsten oftest ansiktet, i litteraturen personens indre og ytre egenskaper. Selv om mange portretter prøver å gjengi modellen så riktig og likt som mulig, er alle portretter mer eller mindre bevisste tolkninger av personligheten eller rollen.

Et portrett som litterær framstilling kan for eksempel være et portrettintervju. I overført betydning kan portrettet også beskrive særtrekkene ved et sted eller en gjenstand, ofte gjennom bruk av besjeling. Et portrett kan dessuten være et musikkstykke, en film eller lignende som karakteriserer eller behandler en person på en nærgående og individuell måte.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Et portrett ble tidligere ofte kalt et kontrafei eller et konterfej. Ordet kontrafei kommer fra tysk «konterfei» etter det franske «contrefait» fra det latinske «contrafacere», som betyr «etterligne». Ordet portrett kommer fra det franske «portrait» som igjen stammer fra det latinske «protrahere», det vil si «trekke fram».

Portrettkunsten[rediger | rediger kilde]

Erik XIV av Sverige (1533-1577) framstilt som potent «krigerkonge» med marskalkstaven som fallossymbol.

Innenfor skulptur er det vanlig å skille mellom byste, det vil si et portrettert hode med brystutsnitt, herme, der brystpartiet begynner i en høy, firkantet sokkel, og statue, der modellen gjengis i helfigur (eventuelt som en kolossalstatue). Innenfor maleri og tegning forteller begrepene helfigur, knestykkeogbrystbilde hvor mye av modellen som er med på bildet. Ellers brukes betegnelsene en face når portrettet viser hodet forfra, mens en profil når det blir vist fra sida.

Portrettet skal vanligvis likne mest mulig på modellen eller fremheve det karakteristiske ved modellens ytre, men kan også forskjønne og idealisere utseendet. Ved det overindividuelle portrettet beskrives imidlertid personen gjennom angivelse av navn, embetstegn, attributt, symboler eller familievåpen.

Portrettets funksjon har tradisjonelt vært å representere, minne om eller ære den som blir avbildet. I tillegg viser portrettet et menneske, noe betrakteren både kjenner seg igjen i og er naturlig interessert i. I religiøs forstand er mennesket dessuten det ypperste i Guds skaperverk. I kunsthistorien har derfor portrettsjangeren vært spesielt høyt ansett, og stått nest etter det religiøse maleriet i rang.

Den ortodokse kirkes ikoner følger en steng tradisjon fra bysantinsk maleri. Portrettlikheten er underordnet bildets formidlende, religiøseogmeditative innhold. Også kunstnerne er anonyme.

Alt etter hvor mange personer som avbildes, snakker man om enkeltportrett, dobbeltportrettoggruppeportrett. Dobbeltportretter kan også være samme person gjengitt to ganger i samme bilde, men fra forskjellige vinkler. Selvportrettet har en lang tradisjon innen portrettkunsten.

Svenske Erik XIV (1533-1577) framstilt som mektig «krigerkonge» i rustningavDomenicus ver Wildt. Å framstille monarken med marskalkstav istedenfor kongelige riksregalier understreker de militære bragdene hans. Med forklarende tekst skrevet inn i bildet blir det et verdig tidsdokument.Legg ellers merke til hvordan marskalkstaven er plassert over skamkapselen slik at den kan tolkes som en potent fallos.

Eksempler fra kunst- og kulturhistorien[rediger | rediger kilde]

Maleri[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Malerkunst

Maleri er en kunstnerisk uttrykksform som består i å lage bilder ved hjelp av farger på forskjellige slags flater. Både materialene og teknikken kan variere. Mange regner malerkunsten som den viktigste kunstformen, og bruker ofte ordet «kunst» i betydninga «malerkunst».

Fotografi[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Fotografi

Et fotografisk bilde dannes ved å eksponere en lysfølsom overflate, for eksempel en film eller en lysfølsom bildebrikke, for lysstråler gjennom et optisk system (kamera). Et fotografi er, i motsetning til maleri, grafikk eller andre former for bilder, en eksakt gjengivelse av motivet som dannes i eksponeringsøyeblikket. Men ønsker man et mer kunstnerisk uttrykk eller av annen årsak å endre på fotoet kan man etterbehandle det enten, med manuell fargelegging, retusjering, redigering eller etterbehandling ved hjelp av forskjellig programvare.

Byste[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Byste

En byste er en skulptur som avbilder en persons bryst, skuldreoghode. Ofte er det et portrett der de tredimensjonale formene likner modellen og gjenskaper de karakteristiske trekkene. Byster kan lages i alle typer formbare materialer, men modelleres vanligvis i leire med avstøpningibronse eller hugges ut i marmor eller andre varige materialer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Lærebøker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Hentet fra «https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Portrett&oldid=24401077»

Kategorier: 
Billedkunst
Fotografi etter sjanger
Sjangermaleri
Portrettmalere
Skjulte kategorier: 
Artikler med offisielle lenker fra Wikidata
Artikler med autoritetsdatalenker fra Wikidata
 



Denne siden ble sist redigert 17. apr. 2024 kl. 11:45.

Innholdet er tilgjengelig under Creative Commons-lisensen Navngivelse-DelPåSammeVilkår, men ytterligere betingelser kan gjelde. Se bruksvilkårene for detaljer.



Personvern

Om Wikipedia

Forbehold

Atferdsnorm

Utviklere

Statistikk

Erklæring om informasjonskapsler

Mobilvisning



Wikimedia Foundation
Powered by MediaWiki