Hopp til innhold
 







Hovedmeny
   


Navigasjon  



Forside
Tilfeldig side
Hjelp
Siste endringer
 




Prosjekt  



Prosjektportal
Hvordan bidra?
Tinget
Torget
Konkurranser
 




Wikipedia  



Kontakt Wikipedia
Doner
Wikimedia Norge
 








Søk  

































Opprett konto

Logg inn
 









Opprett konto
 Logg inn
 




Sider for utloggede bidragsytere lær mer  



Bidrag
Brukerdiskusjon
 



















Innhold

   



(Til toppen)
 


1 Geografi  



1.1  Sveits  





1.2  Tyskland og Frankrike  





1.3  Nederland  







2 Store byer  





3 Mindre byer  





4 Sideelver  





5 Bielver  





6 Kanaler  





7 Prehistorisk  





8 Historisk og militær relevans  





9 Fotnoter  





10 Referanser  





11 Eksterne lenker  














Rhinen






Norsk nynorsk
Dansk
Svenska
Íslenska
Afrikaans
Alemannisch

Ænglisc
العربية
Aragonés
Arpetan

Asturianu
Avañe'
Авар
Azərbaycanca
تۆرکجه
Basa Bali

 / Bân-lâm-gú
Башҡортса
Беларуская
Беларуская (тарашкевіца)

Български
Boarisch

Bosanski
Brezhoneg
Буряад
Català
Чӑвашла
Cebuano
Čeština
Chi-Chewa
Corsu
Cymraeg
Deutsch
Dolnoserbski
Eesti
Ελληνικά
English
Español
Esperanto
Euskara
فارسی
Fiji Hindi
Français
Frysk
Gaeilge
Gaelg
Galego
𐌲𐌿𐍄𐌹𐍃𐌺
  / Gõychi Konknni
/Hak-kâ-ngî

Հայերեն
ि
Hornjoserbsce
Hrvatski
Ido
Ilokano
Bahasa Indonesia
Interlingua
Interlingue
Ирон
Italiano
עברית
Jawa
Kabɩyɛ

Қазақша
Kernowek
Kiswahili
Kurdî
Кыргызча
Ladin
Latina
Latviešu
Lëtzebuergesch
Лезги
Lietuvių
Ligure
Limburgs
Lingála
Lingua Franca Nova
Lombard
Magyar
ि
Македонски



مصرى
مازِرونی
Bahasa Melayu
Mirandés
Монгол

Nederlands
Nedersaksies
 

Нохчийн
Nordfriisk
Occitan
Олык марий
Oʻzbekcha / ўзбекча

Pälzisch
پنجابی
Piemontèis
Plattdüütsch
Polski
Português
Qırımtatarca
Ripoarisch
Română
Rumantsch
Runa Simi
Русиньскый
Русский
Scots
Seeltersk
Shqip
Sicilianu
Simple English
سنڌي
Slovenčina
Slovenščina
Ślůnski
کوردی
Српски / srpski
Srpskohrvatski / српскохрватски
Suomi
Tagalog
ி
Tarandíne
Татарча / tatarça

Тоҷикӣ
Türkçe
Türkmençe
Удмурт
Українська
اردو
Vèneto
Vepsän kel
Tiếng Vit
Volapük
Walon

West-Vlams
Winaray

ייִדיש

Zazaki
Zeêuws
Žemaitėška

Tolışi
 
 

Rediger lenker
 









Artikkel
Diskusjon
 

















Les
Rediger
Rediger kilde
Vis historikk
 








Verktøy
   


Handlinger  



Les
Rediger
Rediger kilde
Vis historikk
 




Generelt  



Lenker hit
Relaterte endringer
Spesialsider
Permanent lenke
Sideinformasjon
Siter denne siden
Hent forkortet URL
Last ned QR-kode
Wikidata-element
 




Skriv ut / eksporter  



Last ned som PDF
Utskriftsvennlig versjon
 




På andre prosjekter  



Wikimedia Commons
 
















Utseende
   

 





Koordinater: 51°5851N 4°0535Ø
 

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 


Rhinen
Rhinen i Øvre mellomrhindal
LandSveits, Liechtenstein, Østerrike, Tyskland, Frankrike, Nederland
Lengde hovedløp1 032,8 km[a]
Lengde totalt1 233 km[1][b]
Nedbørfelt185 000 km²
MiddelvannføringBasel: 1 060 m³/s
Strasbourg: 1 080 m³/s
Köln: 2 090 m³/s
Nederland: 2 290 /s
StartRheinbrücke, Konstanz
  – Høyde395 moh.
  – Koord.   47°39′58N 9°10′43″Ø
Fjerneste kildeVorderrheins kilde i Sveits
  – Høyde2 345 moh.
  – Koord.   46°37′57N 8°40′20″Ø
MunningNordsjøen ved Hoek van Holland
  – Høydemoh.
  – Koord.   51°58′52N 4°04′54″Ø
KildeelverVorderrhein, Hinterrhein
Sideelver
  – HøyreIll, Neckar, Main, Lahn, Sieg, Wupper, Ruhr, Lippe
  – VenstreAare, Nahe, Mosel
MunningsarmerHollandsch Diep, Nieuwe Waterweg, IJssel
InnsjøerBodensjøen
Rhinen
Kart
Rhinen
51°58′51N 4°05′35″Ø

Rhinen (tysk: Rhein, fransk: Rhin, nederlandsk: Rijn) er en av de viktigste elvene i Europa. Den begynner i Sveits og renner siden gjennom, eller er grense til, Liechtenstein, Østerrike, Frankrike, TysklandogNederland. Det norske navnet bygger på det franske (bestemt form av Rhin, le Rhin). Elvens keltiske navn var Renos,[2] med grunnbetydningen «som flyter», som i den greske filosofens ord «panta rhei» (= alt flyter).

Elven er den største elven i Vest-Europa, og er totalt 1 233 km lang.[1] Den kommer fra de sveitsiske alper, passerer Bodensjøen og renner fra Basel nordover gjennom Tyskland. Mellom WiesbadenogRüdesheim ligger den smale og maleriske Rheingau, kjent for Riesling-vinen. Regionen som ligger mellom Trier/Koblenz og det tyske området i Belgia kalles Rhinland.

Enkelte av byene langs elven er tvillingbyer med naboen på den andre bredden. Dette viser ofte igjen i navnet, som enten er likt, men med forskjellig fornevning, eller bindestrek-navn der elven står for bindestreken. Rhinen munner ut i Nederland i et vidstrakt deltaområde, og er seilbar til Basel. På denne strekningen er den en viktig europeisk trafikkåre. Mange kanaler er knyttet til denne indre vannveien. Elven er sårbar for forurensninger, grunnet mye industrivirksomhet og stor befolkningstetthet. Rhinen renner ut i Nordsjøen.

Rhinen og Donau dannet det meste av den nordlige grensen i Romerriket, og siden de dager har Rhinen vært en viktig transportåre, der varer ble fraktet langt innover på kontinentet. Elven har mange ganger vært grunnlaget for regionale og internasjonale landegrenser. De mange historiske slottene og festningene som ligger langs elven vitner om at den lenge har vært en viktig vannvei. Elvetrafikken kunne stoppes på disse stedene, vanligvis for at myndigheten som kontrollerte den delen av elven ville kreve toll.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Rhingjelet (Ruinaulta) i GraubündeniSveits

Sveits[rediger | rediger kilde]

Rhinens utspring er i de sveitsiske AlpeneiGraubünden, og elva kalles Alpenrhein/Rhinen der de to første sideelvene, VorderrheinogHinterrhein renner sammen. Vorderrhein, som regnes som Rhinens fjerneste kilde, har sitt utspring fra Tomasjøen nær Oberalppasset og passerer det imponerende Ruinaulta-området. Hinterrhein har sitt utspring fra Paradiesbreen nær Rheinquellhorn ved den sørlige grensen av Sveits. Begge disse elvene møtes ved Reichenau, i Graubünden. Fra Reichenau renner Rhinen nordover som Alpenrhein, passerer Chur og danner grense med Liechtenstein og så Østerrike før den renner ut i Bodensjøen. Videre fra Bodensjøen renner den vestover som Hochrhein og passerer Rhinfallet. Her møter den elven Aare, og vannføringen dobles til nesten 1 000 kubikkmeter per sekund. Den danner grense mot Tyskland før den snur nordover ved Basel.

Rhinen like nedenfor Bodensjøen

Tyskland og Frankrike[rediger | rediger kilde]

Marksburg nær Koblenz ble bygd i 1231
Rhinen med kjemisk industri ved Wesseling nær Köln

Etter Basel, her betegnet som Øvre Rhinen, danner elven den sørlige delen av grensen mellom TysklandogFrankrike i en bred dal, før den går innover i Tyskland ved Rheinstetten, nær Karlsruhe.

Med over 1 000 kilometer er Rhinen den lengste elven innenfor Tyskland, og det er her Rhinen møter de fleste sideelvene sine, slik som Neckar, Main og senere Mosel, som medvirker med en vannføring på over 300 kubikkmeter per sekund.

Mellom BingenogBonn kalles elva Middelrhinen, og renner gjennom Rhinkløften (på tysk: die Rheinecke), med Lorelei-klippen. Denne kløften er ganske dyp, og området er kjent for slotteneogvingårdene som ligger her. Området er på UNESCOs Verdensarvliste og er kjent som «den romantiske Rhinen» med mer enn 40 slott og festninger fra middelalderen og mange vakre vinlandsbyer. Den renner derfra hovedsakelig nordlig, mot fra øst til vest før Bingen.

Selv om det finnes mye industri langs Rhinen helt opp til Sveits, er det langs Nedre Rhinen, i Ruhrområdet at mesteparten ligger, der elven renner gjennom storbyer som Köln, DüsseldorfogDuisburg. Ruhr, som renner ut i Rhinen nær Duisburg er overraskende ren med tanke på industrien som ligger langs bredden av elven, og blir brukt som drikkevann. Den bidrar med ytterligere 70 kubikkmeter vann per sekund. Andre elver fra Ruhrområdet, og særlig Emscher, fører derimot med seg forurenset vann. Når den nærmer seg den nederlandske grensen har Rhinen nå en middelvannsføring på 2 290 kubikkmeter per sekund og en bredde på mer enn 300 meter.

Nederland[rediger | rediger kilde]

Rhinen snur så vestover og går inn i Nederland der den sammen med elvene MaasogSchelde danner et stort elvedelta. Den krysser grensen til Nederland ved Spijk, og nær NijmegenogArnhem er Rhinen på sitt bredeste, men elven deler seg så i tre deler: Waal, Nederrijn («Nedre Rhinen») og IJssel.

Herfra blir situasjonen mer komplisert, siden navnet Rhinen ikke lenger brukes på noen av elvene. Det meste av vannet fra elven (to tredjedeler) renner videre vestover gjennom Waal og så, via MerwedeogNieuwe Merwede, renner den inn i Maas, gjennom Hollandsch DiepogHaringvliet og ut i Nordsjøen. Beneden-Merwede forgrener seg nær Hardinxveld-Giessendam og fortsetter som Noord. Denne delen av elven slår seg sammen med Lek nær landsbyen Kinderdijk og danner elven Nieuwe Maas, som så renner forbi Rotterdam og via Het ScheurogNieuwe Waterweg til Nordsjøen. Oude Maas forgrener seg nær Dordrecht, og lenger ned møter den Nieuwe Maas og danner Het Scheur.

Den andre tredjedelen av vannet renner gjennom Pannerdens Kanaal og fordeler seg i IJssel og Nederrijn. IJssel fører en niendedel av vannvolumet nordover og inn i IJsselmeer (en tidligere bukt), mens Nederrijn renner vestover parallelt med Waal og fører omtrent to niendedeler av strømmen. Ved Wijk bij Duurstede endrer Nederrijn så navn til Lek. Den renner videre vestover og renner tilbake igjen i NoordogNieuwe Maas og så ut i Nordsjøen.

Navnet Rhinen blir herfra brukt for mindre elver lenger nord, som i romertiden sammen dannet hovedelven Rhinen. Selv om de har samme navn inneholder ikke disse elvene lenger vann fra Rhinen, men blir brukt for å føre vann bort fra de omkringliggende landområdene og dikelandskapet. Fra Wijk bij Duurstede, den gamle nordlige delen av Rhinen, blir elven kalt Kromme Rijn («Den krumme Rhinen»), og etter Utrecht først Leidse Rijn («Rhinen i Leiden») og så Oude Rijn («Gamle Rhinen»). Den siste delen renner vestover og ut i en sluse ved Katwijk, og så ut i Nordsjøen.

Store byer[rediger | rediger kilde]

Basel, Strasbourg, Karlsruhe, Mannheim, Ludwigshafen, Wiesbaden, Mainz, Koblenz, Bonn, Köln, Düsseldorf, Neuss, Krefeld, Duisburg, Arnhem (Nederrijn), Nijmegen (Waal), Utrecht (Kromme Rijn), Rotterdam (Nieuwe Maas).

Mindre byer[rediger | rediger kilde]

Konstanz, Schaffhausen, Breisach, Speyer, Worms, Bingen, Rüdesheim, Neuwied, Andernach, Bad Honnef, Königswinter, Niederkassel, Wesseling, Dormagen, Zons, Monheim, Wesel, Xanten, Emmerich, Zutphen (IJssel), Deventer (IJssel), Zwolle (IJssel), Kampen (IJssel).

Sideelver[rediger | rediger kilde]

Vorderrhein

Sideelver fra utspring til munning:

Bielver[rediger | rediger kilde]

Kanaler[rediger | rediger kilde]

Prehistorisk[rediger | rediger kilde]

Det har bodd mennesker, neandertalereogCro-Magnon-mennesker i Rhinedalen så langt tilbake som til kanskje for 100 000 år siden. I jernalderen var begge sider av Rhinen befolket av keltiske stammer, men rundt 600 f.Kr. krysset proto-germaniske stammer elvene WeserogAller, og kom etter hvert til bredden av Rhinen. Dette er vist arkeologisk i form av Jastorfkulturen. Fra omtrent 500 f.Kr. ble Rhinen grensen mellom de keltiske og de germanske stammene.

Historisk og militær relevans[rediger | rediger kilde]

Lorelei

Historien om Rhinen begynte da forfattere fra Romerriket begynte å skrive om Rhinen, og nesten alle de klassiske kildene omtaler elven. Navnet er alltid det samme: Rhenus på latin, Rhenos på gresk. Romerne så på Rhinen som yttergrensen for sivilisasjon og fornuft, og på den andre siden var det mytiske skapninger og ville germanske stammefolk, som romerne så på som udyr. Siden dette var villmark ønsket romerne å utforske det. Dette er blant annet skildret i Res Gestae Divi Augusti, en lang offentlig inskripsjon av Augustus der han (eller forfatteren hans) skryter av dådene sine, inkludert en ekspedisjon nord for Rhinen til Jylland, der ingen romere tidligere hadde vært (ifølge han selv).

Gjennom den lange historien til Romerriket ble Rhinen regnet som grensen mellom Gallia eller kelterene og det germanske folket, selv om grensen ofte ble brutt, som da germanerne krysset den og slo seg sammen med kelterne og dannet belgerne (som var opphavet til Belgia). I tidlige kilder var Rhinen alltid en gallisk elv.

Da konflikten mellom romerne og germanerne tiltok, så romerne seg nødt til å stasjonere tropper langs Rhinen. De hadde to armégrupper (exercitus) her, en underordnet (nedre), og en overordnet (øvre), og dette er første gang man kan skille mellom nedre og øvre Germania. Opprinnelig betydde dette antageligvis bare oppstrøms og nedstrøms.

Romerne holdt åtte legionar i fem baser langs Rhinen. Hvor mange legioner det var i området var avhengig av om det var krig eller trussel om krig eller ikke. De to militære distriktene påvirket de omkringliggende stammene, som senere respekterte betydningen av alliansene og forbundene sine. De øvre germanske folkene slo seg for eksempel sammen til allamanner. I en periode fungerte ikke Rhinen lenger som en grense, da en union av alle de vestlige germanerne, frankerne, krysset elven og okkuperte det romerdominerte keltiske Gallia så langt som til Paris.

Etter hvert begynte språket å spille en stor politisk rolle. De vest-germanske språkene dissimilerte til tidlige utgaver av saksisk, franskogtysk språk. Charlemagne samlet alle frankerne i Det hellige romerriket, men han rådde ikke over et folk med samme språk. Etter at han døde delte riket seg mer eller mindre opp langs språklinjene, der det tidlige franske språket ble snakket i Nederland, og det saksiske og tyske i det som skulle bli Tyskland. De romaniserte frankerne ble franskmenn. Rhinen ble igjen en politisk grense.

Rhinen som grense har vært og er et mystisk og politisk symbol. Tyske forfattere og komponister har skrevet mye om den. Under andre verdenskrig ble den fremdeles regnet som en hellig grense for Tyskland, og var fremdeles en forsvarsbarriere som tyskerne kjempet spesielt hardt for å forsvare.

Rhinen er nært knyttet til mange viktige historiske hendelser — særlig militære hendelser — i tillegg til mytiske. For eksempel:

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Hovedløpet starter ved Rheinbrücke i Konstanz
  • ^ Lengde fra Vorderrheins kilde i Tomasee i Sveits
  • Referanser[rediger | rediger kilde]

    1. ^ a b «Rhein - der längste Fluss Deutschlands». rp-online.de. Besøkt 11. januar 2020. 
  • ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 18. februar 2009. Besøkt 28. september 2009. 
  • Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


    Hentet fra «https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Rhinen&oldid=24540745»

    Kategorier: 
    Rhinen
    Elver i Nederland
    Elver i Hessen
    Rheingau-Taunus-Kreis
    Wiesbaden
    Landkreis Groß-Gerau
    Landkreis Bergstraße
    Elver i Baden-Württemberg
    Elver i Nordrhein-Westfalen
    Elver i Rheinland-Pfalz
    Elver i Frankrike
    Elver i Sveits
    Rhinens vassdragsområde
    Grand Ests geografi
    Skjulte kategorier: 
    51°N
    4°Ø
    47°N
    9°Ø
    46°N
    8°Ø
    Sider hvor Wikidata har lenker til OpenStreetMap relation
    Artikler med bilde forskjellig fra Wikidata
    Artikler med offisielle lenker fra Wikidata
    Artikler med autoritetsdatalenker fra Wikidata
    1000 artikler enhver Wikipedia bør ha
    Sider med kart
     



    Denne siden ble sist redigert 29. jun. 2024 kl. 08:17.

    Innholdet er tilgjengelig under Creative Commons-lisensen Navngivelse-DelPåSammeVilkår, men ytterligere betingelser kan gjelde. Se bruksvilkårene for detaljer.



    Personvern

    Om Wikipedia

    Forbehold

    Atferdsnorm

    Utviklere

    Statistikk

    Erklæring om informasjonskapsler

    Mobilvisning



    Wikimedia Foundation
    Powered by MediaWiki